MUSSERENDE VINER

Vi har valgt å tilby våre kunder to forførende og forfriskende musserende viner. Som et rimeligere alternativ har vi valgt ut en nydelig Prosecco med innbydende frukt og silkemyk mousse. For feinschmeckeren eller de champagnefrelste kan vi tilby en deilig Champagne fra en av appellasjonens rising stars.

Veneto, Italia
Prosecco Spumante Brut, Zardetto
Drue: Prosecco.
Fremstilling: Ståltank, null eik.
Om vinen: Frisk og snill musserende preget av eple, pære, mineraler og myke bobler. En ultimat allrounder som de fleste liker. Lav syre, tørr.
Passer til: Aperitif, salat, skalldyr, hvit fisk kylling.
Holdbarhet: Non vintage, drikkes ung.

Champagne, Frankike
Champagne Brut Tradition NV, Olivier Collin
Druer: Chardonnay, Pinot Meuniere og Pinot Noir.
Fremstilling: Ståltank, gamle barriques, flaskemodning.
Om vinen: Frisk og fyldig fruktighet preget av gule epler, sitrus og mineraler. Lang ettersmak. Mild mousse, god syre, tørr.
Passer til: Østers, skalldyr, laksefisk, kylling, gåselever, andelår og lutefisk.
Holdbarhet: Non-vintage, bør drikkes innen 5 år.

Om produsentene
Zardetto: Middels stor produsent fra Veneto. Regnes som en av de beste produsentene av Prosecco.
Olivier Collin: En liten produsent fra Coteaux du Sézannais, sør i Champagne. Proprietaire-champagne; dvs. kun druer fra egne vinmarker. Vinmakeren Olivier Collin regnes som en kommende stjerne. Med sin første årgang ute nå, er Olivier Collin fremdeles en skikkelig garasjeprodusent.

HVITE VINER

Vinkartets fem hvite viner er valgt ut med tanke på de respektive vinenes matmessige funksjon og evne til å uttrykke terroir; at vinen reflekterer tilhørlighet og opprinnelse. Fra Chablis og Sancerre får vi viner med stor friskhet og mineralitet, fra Sardinia og kysten av Toskana en flott fylde kombinert med mineralsk friskhet og fra Soave en forførende fruktighet preget av mineraler.

Bourgogne, Frankrike
Chablis 2007, Denis Race
Drue: Chardonnay.
Fremstilling: Ståltank, null eik.
Om vinen: En relativt fruktig chablis preget av sitrus, eple og mineralitet. Utmerket til mange retter, spesielt østers og laksefisk. God syre, tørr.
Passer til: Østers, skalldyr, fet fisk, hvitt kjøtt.
Holdbarhet: 2-3 år.

Loire, Frankrike
Sancerre 2007, Fournier
Drue: Sauvignon Blanc.
Fremstilling: Ståltank, null eik.
Om vinen: Frisk, stor fruktighet preget av sitrus, stikkelsbær, mineraler og nesle. Passer spesielt godt til skalldyr og asparges. Fin syre, tørr.
Passer til: Asparges, salat, skalldyr, fet fisk.
Holdbarhet: 2-3 år.

Sardinia, Italia
Kharisma ”Natura” 2008 IGT Isola dei Nuraghi, Capichera
Drue: Vermentino og Chardonnay.
Fremstilling: Ståltank, barriques.
Om vinen: Dyp gylden. Innbydende og rik fruktighet preget av melon, sitrus og mineraler. Kraftig, tåler godt både kraftige fløtebaserte sauser og røkt mat. Et hvitt alternativ til den tradisjonelle akevitten. God syre, tørr.
Passer til: Hvit fisk, rød fisk, røkt fisk, kylling, svin og røkt skinke.
Holdbarhet: 2-3 år.

Toscana, Italia
Vermentino IGT 2007, Moris Farms
Drue: Vermentino.
Fremstilling: Ståltank.
Om vinen: Frisk og fyldig fruktighet preget av melon, sitrus, urter og mineraler. Ueiket alternativ til overnevnte Capichera, for middels kraftige retter på fisk og lyst kjøtt. I tillegg til å passe godt til hvit innlandsfisk, passer vinen også utmerket til ørret. God syre, tørr.
Passer til: Hvit fisk, rød fisk, kylling og svin.
Holdbarhet: 2-3 år.

Veneto, Italia
Gregoris Soave DOC 2007, Fattori
Drue: Garganega.
Fremstilling: Ståltank, null eik.
Om vinen: Frisk og ren fruktighet preget av sitrus, melon, mineraler og nesle. Et snilt og populært alternativt til Chablis. Passer veldig bra til fersk og ubehandlet skalldyr, får frem den rene sjøsmaken. Lav syre, tørr.
Passer til: Salat, skalldyr, hvit fisk, kylling.
Holdbarhet: 1-2 år, drikkes ung.

Om produsentene
Denis Race: Mindre produsent med tilholdssted i landsbyen Chablis. Mor og datter er vinmakere. De gir vinen et feminint touch i form av stor fruktighet og eleganse. Produsenten bruker ikke eik.
Fournier: Fournier er en middels stor produsent fra Loire dalen og regnes for å være blant de beste produsentene av Sancerre.

Capichera: Italias mest eksklusive hvitviner produseres av Capichera ved Costa Smeralda på Sardinias nordøstlige kyst. Hvitvinene herfra er laget på Vermentino og kan best sammenlignes med hvite burgundere fra Cote d’Or. På Cost Smeralda preges dagliglivet av superstjerner, arabiske sjeiker og diskresjon. Vinene fra Capichera lastes direkte på yachtene og må bestilles lang tid på forhånd.
Moris Farms: Middels stor produsent fra Maremma på Toscana kysten.

Familien innvandret fra Spania som en følge av den spanske inkvisisjonen, og har i moderne tid etablert seg som en av Italias beste produsenter. Familiens overhode, Adolfo Parentini, er forøvrig en ivrig villsvinjeger.

Antonio Fattori: Fantastisk produsent fra Soave. Middels stor produksjon. Kjennetegnes ved å lage utmerket vin i alle kvalitetsklasser.

RØDE VINER

Våre røde viner er valgt ut med tanke på å presentere kunden for utvalgte skatter fra klassiske toppområder, samtidig som vi ønsker å presentere enkelte juveler fra to av Europas mest spennende og dynamiske vinområder, Umbria og Sicilia.

Bordeaux, Frankrike
Ch. Saint Valentin 2004, Chateau Saint Valentin
Druer: Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc.
Fremstilling: Ståltank, barriques.
Om vinen: Middels kraftig og rund rødvin med mørke bær, solbær, krydder og fat. En god og rimelig Saint Emilion Grand Cru, som passer bra til oksekjøtt og lam. Rund, middels fruktig og middels syre.
Passer til: Oksekjøtt, lam, brie
Holdbarhet: 2012+.

Bourgogne, Frankrike
Bourgogne Pinot Noir 2005/2007, Pierre Gelin
Drue: Pinot Noir.
Fremstilling: Ståltank, barriques.
Om vinen: Middels fyldig og mørk fruktighet preget av bjørnebær, jordbær og urter. Anelse fruktsødme i avslutningen, god struktur, lang.
Passer til: Hvit fisk, kylling, svin, kalv og okse.
Holdbarhet: 2013+.

Rhone, Frankrike
Cotes du Rhone “Colline” 2007, La Cabotte
Druer: 65% Grenache, 25% Syrah, 5% Cinsault og 5% Carignan.
Fremstilling: Ståltank, null eik. Biodynamisk, ikke filtrert.
Om vinen: Kraftig, fruktig og mørk fruktighet preget av mørke bær og krydder. En meget anvendelig matvin som fungerer til alt fra mølje til rype. Fyldig, fruktig og syrlig.
Passer til: Lam, elg, rein, hare, skogsfugl og rype.
Holdbarhet: 1-2 år, drikkes ung.

Massif d’Uchaux ”Garance” 2006, La Cabotte
Druer: 60% Grenache, 20% Syrah og 20% Mourvedre.
Fremstilling: Ståltank, null eik. Biodynamisk, ikke filtrert.
Om vinen: Elegant, kjølig fruktighet preget av mørke bær, urter og mineraler med flott konsentrasjon og lengde. Fra supervillagen Massif d’Uchaux får vi her en elegant viltvin som kvalitetsmessig bare kan sammenlignes med de beste appellasjonene helt nord i Rhone.
Passer til: Storfe, lam, storvilt og småvilt.
Holdbarhet: 2013+.

Piemonte, Italia
Barbera d’Alba DOC 2007, Rizzi
Drue: Barbera.
Fremstilling: Ståltank.
Om vinen: Middels fyldig fruktighet preget av kirsebær, plommer, urter og krydder. En deilig, ueiket og saftig barbera med god syre. En god allrounder av den lettere sorten og et godt alternativ til hvit fisk.
Passer til: Hvit fisk, kylling og svin,
Holdbarhet: 1-2 år, drikkes ung.

Barbera d’Alba ”La Blu” 2004, Damilano
Drue: Barbera.
Fremstiiling: Ståltank, barriques.
Om vinen: Innbydende, myk fruktighet preget av mørke bær, kirsebær, urter og krydder. Et nydelig eksempel på en moderne, silkemyk Barbera. Dette er en vinner til mange kjøttretter, såvel som alene foran peisen.
Passer til: Svin, storfe og lam.
Holdbarhet: 2010-11, drikkemoden.

Sicilia, Italia
Etna Rosso “’A Rina” DOC 2006, Girolamo Russo
Drue: Nerello Mascalese.
Fremstilling: Ståltank, 12mnd. barriques.
Om vinen: Innbydende, middels fyldig fruktighet preget av mørke bær, sødmefull frukt, konsentrasjon og god syre. En skikkelig heftig vin fra to av de suverent beste vinmarkene rundt Etna. Fra over 100 år gamle vinstokker og dyrket over 1000 meter oppe på vulkanen.
Passer til: Fete pølser, svin, lam og vilt.
Holdbarhet: 2015+

Toscana, Italia
Toscana Rosso IGT 2007, Antico Colle
Drue: 95 % Sangiovese, 5% lokale druer.
Fremstilling: Ståltank.
Om vinen: Middels fyldig, ung og elegant fruktighet preget av mørke bær, moreller og urter. En typisk toskansk bordvin av utmerket kvalitet og med et meget stort anvendelsesspekter. Vinen er relativt ung, så det anbefales å lufte den før servering. Middels fylde, stor fruktighet og god syre.
Passer til: Hvit fisk, salater, pasta, spekemat, oksekjøtt og lam.
Holdbarhet: 2-3 år, drikkes ung.

Caburnio IGT 2006, Tenuta Monteti
Druer: 68 % Cabernet Sauvignon, 12% Merlot og 20% Alicante.
Fremstilling: Ståltank, barriques.
Om vinen: Forførende, mørk fruktighet preget av mørke bær, solbær, urter og hint av krydder. En fengende supertoskaner med overraskende bra friskhet og syre. En vinner til stek med fet saus.
Passer til: Storfe, lam og storvilt.
Holdbarhet: 3-4 år, drikkeklar nå.

Chianti Classico DOCG 2006, Casa Emma
Druer: 90 % Sangiovese, 5% Canaiolo og 5% Malvasia Nera.
Fremstilling: Ståltank, 12 mnd. barriques.
Om vinen: Mørk, fløyelsmyk fruktighet preget av røde bær, mørke bær, urter og krydder. En fantastisk Chianti av den mer moderne typen med stor fylde, bra konsentrasjon og god syre, noe som gjør den til en meget allsidig vin å anvende til mat.
Passer til: Svin, storfe, lam, storvilt og småvilt.
Holdbarhet: 3-4 år, drikkes ung

Rosso Di Montalcino DOC 2005, La Rasina
Drue: Sangiovese.
Fremstilling: Ståltank, 3 mnd. i 2,25 hektoliter eikefat.
Om vinen: Middels fyldig, mørk og innbydende fruktighet preget av mørke bær, moreller og en anelse krydder. En meget elegant, men kraftig vin som krever kjøtt. Rosso di Montalcino er lillebroren til Brunello di Montalcino, og kommer fra et av Toscanas beste områder for sangiovese. Bra fylde, fin fruktighet og god
syre.
Passer til: Oksekjøtt, storvilt, småvilt og lam.
Holdbarhet: 2-3 år.

La Massa IGT 2006, La Massa
Druer: 60% Sangiovese, 30% Merlot og 10% Cabernet Sauvignon.
Fremstilling: Ståltank, barriques.
Om vinen: Elegant og fyldig fruktighet av mørke bær og urter. Silkemykt og deilig følge til skogens store dyr. Tåler kraftige, tradisjonelle sauser meget godt pga. God syre. Kåret til verdens 31. beste vin av Winespectator i 2008.
Passer til: Storfe, lam og storvilt.
Holdbarhet: 2012+.

Avvoltore IGT 2003/2004, Moris Farms
Druer: 75% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon og 5% Syrah.
Fremstilling: Sementtank, barriques.
Om vinen: Forførende og konsentrert fruktighet med toner av mørke bær, solbær og krydder. En vin som passer meget godt til kraftigere kjøtt og viltretter. Regnes i toppår som en av Italias beste viner.
Passer til: Storfe, lam, storvilt og småvilt.
Holdbarhet: 2014+.

Umbria, Italia
Sagrantino di Montefalco ”Collepiane” 2001, Arnaldo Caprai
Drue: 100% Sagrantino.
Fremstilling: Ståltank, 22 mnd. barriques, 6 mnd. flaskemodning.
Om vinen: Kraftig, saftig og konsentrert fruktighet preget av mørke bær og krydder. En skikkelig villstyring fra den beste produsenten i Umbria som passer perfekt til mye av norsk vilt. Den heftige konsentrasjonen kommer fra druen Sagrantino som dyrkes på Montefalco-høyden, sentralt vest i Umbria. Dette er mye kraftigere enn Brunello di Montalcino.
Passer til: Oksekjøtt, storvilt, lam og småvilt.
Holdbarhet: 4-5 år.

Veneto, Italia
Valpolicella Classico Ripassato Superiore 2006, Corteforte
Druer: Corvina, Molinara og Rondinella.
Fremstilling: Gjæring på ståltank gir en ung og enkel vin (kjent i Norge som Valpolicella Classico). Denne gjæres for andre gang på bunnfallet fra Amaroneproduksjonen (Ripassato) og gis deretter lagringstid på store eikefat (gir benevnelsen Superiore).

Om vinen; Fyldig, sødmefull fruktighet preget av mørke bær, moreller, roser og urter. En fyldig og meget anvendelig vin laget delvis på tørkede druer (Ripasso metoden). Den sødmefulle fruktigheten gjør at den passer utmerket med fet og salt mat. Stor, fylde, stor fruktighet og middels syre.
Passer til: And, småvilt, smalahove, pinnekjøtt, oksekjøtt, storvilt og lam.
Holdbarhet: 2014+.

Om produsentene
Chateau Saint Valentin: Et middels stort slott i Saint-Emilion, kjent for å tilby utmerket kvalitet til prisen.

Pierre Gelin: Mindre familiehus med tilholdssted i Fixin, Cotes de Nuits. Kjennetegnes særlig ved forførende, dype og fyldige utgaver av Pinot Noir. Regnes som en meget god produsent av Gevrey Chambertin.

La Cabotte: Søsterselskapet til Domaine d’Ardhuy. Driver biodynamisk med hovedsaklig fokus på appellasjonen Massif d’Uchaux Cotes du Rhone Villages. I tillegg til dette eier familien noen fabelaktige vinmarker i Chateauneuf du Pape.

Rizzi: Mindre familiedrevet produsent fra Barbaresco. Med et ungt søskenpar som vinmakere fronter produsenten en tradisjonell stil med respekt for områdets egenart. Vinene herfra kjennetegnes ved en særskilt eleganse.

Damilano: Middels stort familieforetak fra kommunen Barolo. Eier store andeler av den kjente vinmarken Cannubi. Produsenten produserer i en relativt moderne stil og kjennetegnes ved kraftfulle og smaksrike viner.

Girolamo Russo: Lite familiehus, holder til i landsbyen Passopisciaro som ligger plassert høyt oppe på vulkanen Etna. Passopisciaro er Etnas svar på Romanee Conti i Bourgogne. Familien Russo eier noen av de beste vinmarkene på vulkanen med eldgamle vinstokker. Drives av Guiseppe Russo og etablert av faren Girolamo Russo.

Antico Colle: Et lite familieforetak fra Montepulciano (Vino Nobile) i Toscana. Drives av far og sønn. Produsenten lager meget prisgunstige viner, hvorav samtlige kjennetegnes ved elegant og ren frukt.

Tenuta Monteti: Med Paolo Baratta, presidenten for Biennalen i Venezia som eier, superønolog Carlo Ferrini som anlegger av eiendommen og det unge kjempetalentet Andrea Elmi i vinmarken og kjelleren, har Tenuta Monteti alt som skal til for å bli en enestående produsent. Allerede med sin første årgang er de på rett vei mot storhet.

Casa Emma: Fiorella Lepri kjøpte gården på 1970-tallet og totalrenoverte barndomsgården til superønologen Carlo Ferrini. Den er nå regnet som en av de aller beste produsentene av Chianti Classico. Casa Emma holder forøvrig en fantastisk botanisk hage og produserer en av italias beste olivenoljer.

La Rasina: En av de aller beste små produsentene fra Montalcino (Brunello). Drives som et familieforetak. Vinene herfra har meget god konsentrasjon og nydelig frukt.

La Massa: Mindre produsent fra Panzano, i hjertet av Chianti Classico. Her, på en av de tradisjonelt beste eiendommene i Chianti Classico produseres nå viner som stilmessig står Bordeaux og den toskanske kysten nærmere. Drives av Giampaolo Motta, Bordeauxfreak og tidliger rallysjåfør, i samarbeid med superønologen Carlo Ferrini og med ekstremt høye ambisjoner i forhold til kvalitet.

Arnaldo Caprai: Umbrias store kultprodusent med tilhold i Montefalco. Produsenten reddet egenhendig den lokale druen Sagrantino fra ekstinksjon og stod for opprettelsen av DOCG appellasjonen Sagrantino di Montefalco. Lager vin med konsentrasjon fra en annen verden. Produsenten samarbeider tett med superønologen Attilio Pagli.

Corteforte: Et lite familieforetak som innehar noen av Valpolicellas aller beste vinmarker. Produsenten fører en tradisjonell stil og lager viner av en kvalitet som er svært sjelden på det norske markedet.

SØTE VINER

I vårt kart er tre klassiske og fantastiske dessertviner tatt med: Et friskt og innbydende førstevalg til norske jordbær fra Piemonte, en forførende og fyldig vinner til klassiske desserter fra Soave i Veneto, et funn til sjokolade fra fransk Catalonia og en nydelig portvin for de kjølige høstnetter fra Douro. Selv om de utvalgte vinene passer utmerket til dessert, oppfordrer vi våre kunder til å prøve søte viner til andre retter som f.eks. til blåskimmelost.

Piemonte, Italia
Moscato d’Asti “Ferlingot” 2008, Arbiola
Drue: Moscato.
Fremstilling: Ståltank.
Om vinen: Lett musserende og frisk søtvin med toner av sitrus, pære, vaniljestang og muskattnøtt. Et friskere alternativ som passer perfekt til jordbær og rabarbra. Middels syre, søt, lav alkohol.
Passer til: Jordbær, bringebær, rabarbra og pannacotta.
Holdbarhet: Drikkes tradisjonelt ung, men blir bare bedre ved noe lagring.

Veneto, Italia
Recioto di Soave DOCG 2006, Fattori
Drue: Garganega.
Fremstilling: Loftstørket druer, små eikefat.
Om vinen: Frisk og sødmefull fruktighet preget av sitrus, melon, aprikos, honning, rosin, nøtter og krydder. En hvit dessertvin laget på tørkede druer etter passito-metoden. Dette er en allrounder som passer meget bra til tradisjonell vaniljekrembasert dessert som til dessert av den mer fruktige typen.
Passer til: Creme brulee, tilslørte bondepiker, tiramisu, multekrem blåskimmelsost.
Holdbarhet: 2012+.

Languedoc-Roussillon, Frankrike
Maury ”Expression” 2005, Mas de Lavail
Drue: Grenache.
Fremstilling: Fortifisert vin, eikefat.
Om vinen: Mørk, fyldig, sødmefull og forlokkende fruktighet preget av mørke bær, sjokoladetoner og krydder. En skikkelig vinner til sjokolade eller alene foran peisen. Fantastisk også til blåskimmelost.
Passer til: Sjokoladebasert dessert, blåskimmelost.
Holdbarhet: 2013+.

Douro, Portugal
Late Bottle Vintage 2003, Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo
Druer: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesca m. fl.
Fremstilling: Fortifisert vin, eikefat, flaskemodning, ufiltrert.
Om vinen: Dyp rød. Mørk og intens fruktighet, preget av mørke bær, plommer, anis, krydder og rosin. Hint av vanilje og sjokolade. Nydelig til dessert preget av tørket frukt og nøtter, en klassiker til blåmuggost.
Passer til: Tørket frukt, nøtter, mørk sjokolade, pepperbiff, vilt og blåmuggost.
Holdbarhet: 2013+

Om produsentene
Arbiola: Liten produsent fra Piemonte, kjent for å lage en av appellasjonens beste Moscato d’Asti. Tradisjonsrik familieforetak.

Antonio Fattori: Mindre produsent fra Soave. Holder til høyt oppe over Soave omringet av områdets beste vinmarker. Lager fantastisk hvitvin og søtvin i alle kvalitetsklasser.

Mas de Lavail: Det norsk markedet har i de senere år blitt kjent med vintypen Maury gjennom produsenten Mas Amiel. Høyere opp i Maury dalen og med noen av områdets beste vinmarker finner vi Mas de Lavail. Maury ligger i Roussillon, som forøvrig er betegnelsen på den franske delen av Catalonia.
Quinta Nova de Nossa

Senhora do Carmo: Familien Amorim stod bak det prestisjefylte portvinshuset Burmester. Da familien for kun få år siden solgte selskapet til en investorgruppe, beholdt de selskapets beste Single Quinta’s. Disse toppvinmarkene selges nå gjennom det nye selskapet Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo.