HISTORIEN OM MAARUD GAARD

1100-tallets Norge – Sigurd Jorsalfar og Inge Kroksryggs århundre. Hirdmenn slåss, trellene ble færre, handelen med Europa økte. Også jordbruket var i endring. Nye dyrkningsmetoder ble tatt i bruk og nye gårder ble bygd.

En av disse var Maarud Gaard, i dag en av Hedmarks vakreste hovedgårder.

Ole Andreas Stang ble ny eier i 1911 og innledet en ny epoke i gårdens historie.

Sønnen Thomas hadde idéene og så mulighetene i gårdens ressurser. Snart var han i gang med eggproduksjon, pølsemakeri og ysteri.

I skogen tok han ut virke til ferdighusproduksjon og i husets vaskekjeller forvandlet han potetavling til gull.

Konsul Thomas Stangs sønn, Ole Andreas Stang, var organisatoren som utviklet potetgullet til et storslagent industrieventyr.

Produksjonsbedriften og merkenavnet Potetgull ble solgt i 1982, men mesteparten av produksjonslokalene eies fremdeles av familien Stang og tilfører driften ressurser i form av leieinntekter.

Gården med sin vakre hvite hovedbygning og utrolige museum har historisk sus over seg, men livet på gården står aldri stille.

Dagens eier, Thomas Stang, speiler arven etter både bestefaren og faren. Med trygge skritt utvikles idéer til høyst levedyktige prosjekter.

På jordene dyrkes det det korn og poteter, i skogen og utmarka hugges det tømmer og drives jakt og oppdrett.

Familien har bygget museum, konferansesenter og utviklet et vell av villmarkstilbud – i tillegg til at de driver utleie av hus, lokaler og biler.

Maarud Gaards utvikling fra tidlig middelalder til i dag har skjedd i takt med tiden. Men ikke av seg selv.

Trolig hadde Sigurd Jorsalfar og Sigurd Krokrygg lagt våpnene ned om de hadde visst hvilke verdier som kan skapes av kreativitet, pågangsmot og evne til å gjennomføre.